lauantai 31. elokuuta 2013

Tommyn paimenkirje

Ylen verkkosivuilla oli tänään luettavissa kestävyysjuoksun päävalmentajan Tommy Ekblomin mielenkiintoisia mielipiteitä lajinsa harjoittelusta ja tulevaisuuden suunnitelmista. Sanoma oli selvä. Harjoittelu on ollut liian vähäistä määrältään ja laadultaan huonoa. Sen korjaamiseksi hänen on aikomus lähettää paimenkirje valmentajille. Asiaa, mutta valmentajien ja erityisesti urheilijoiden pitää myös uskoa mitä heille tullaan sanomaan. Samoin lapsiinsa ja heidän rasittamiseensa liian suojelevasti suhtautuvien vanhempien. Lapset pitää opettaa ja saada liikkumaan aivan nuoresta pitäen. Joku menestyneistä hiihtovalmentajista, lieneekö ollut legendaarinen Immo Kuutsa vai joku muu, on jossain yhteydessä sanonut viisaasti: ”Lasta ei pidä koskaan, ei missään tilanteessa kieltää juoksemasta.” Olen samaa mieltä. Vaikka lapsen pää joskus kolahtaisi pöydän kulmaan tai vaikka polvet välillä olisivat ruvella, ei se saa estää juoksemista, sillä oppiihan lapsi varmasti varomaan osumia tai kaatumisia. Mielestäni lapsi ei voi liikkua liikaa vaikka joskus siltä tuntuukin. En tarkoita yksin juoksemista, vaan kaikkea mikä kuuluu, tai on ainakin aikaisemmin kuulunut normaalin lapsen päivittäiseen toimintaan. Uiminen, hiihtäminen, luistelu, painiminen kavereiden kanssa, puissa kiipeily ja kaikenlainen pelailu ovat sitä millä päivät pitäisi täyttää. Enkä nyt todellakaan tarkoita pelailulla videopelejä, vaikka niillä nykylasten elämässä on tietty paikkansa. Varmasti jossain määrin jopa tarpeellinen ja kehittäväkin.
Olen aikoinaan päässyt seuraamaan Tommy Ekblomin harjoittelua ja tiedän että se ei ollut kovin vähäistä eikä kaikin ajoin kovin kevyttäkään. Minulla on myös noilta ajoilta videopätkä, jossa Tommy näkyy tekemässä hyvin perusteellista venyttelyä kovan harjoituksen päätteeksi. Siinä on kuvattu ihan muuta, mutta taustalla näkyy hänen lihasten palauttelunsa johon käytettiin aikaa todella ruhtinaallisesti. Kuuluupa nauhalta ajoittain hyväntahtoista lajien välistä ilkeilyäkin. Tältä pohjalta voin väittää hänen tietävän kestävyysjuoksun harjoittelusta kohtalaisen paljon, enkä oikein usko että nykyinen lajin tilanne olisi ainakaan kokonaan hänen syytään. Onhan meillä kuitenkin ollut ja on tälläkin hetkellä hyvällä eurooppalaisella tasolla olevia juoksijoita. Olisikohan sittenkin enemmän kyse siitä, että meille on aika yleisesti viime vuosien aikana levinnyt käsitys laadusta määrän kustannuksella. Tällaista vastakkain asettelua en ole koskaan voinut hyväksyä, sillä eihän voi olla niin että määrä ja laatu ovat vastakkaisia tai jopa toisiaan kumoavia asioita. Aika usein ainakin kuulee sanottavan että nyt aletaan panostaa laatuun määrän sijasta. Minusta kaiken harjoittelun aina pitää olla laadukasta, määrien tosin pitää suurestikin vaihdella harjoittelun eri vaiheissa. Pääasiassa kuitenkin pitää aina harjoitella paljon. Tai vielä enemmän ja tämä koskee kaikkia lajeja.
Tommy puhui haastattelussa nuorena aloitettavasta harjoittelusta ja siihen kannustamisesta. Hän puhuu siinä täysin oikeasta asiasta mutta ei voida unohtaa sitäkään että meillä on ollut myös monia kansainvälisesti menestyneitä urheilijoita, jotka ovat aloittaneet varsinaisen menestymiseen johtavan harjoittelun vasta aikuisiässä. Heidän etunsa hyvin nuorena aloittaviin verrattuna on se kiistaton tosiasia, että he tekevät työtä vain ja ainoastaan omasta intohimostaan ja halustaan menestyä. Ehkä myös näyttääkseen itselleen ja muille että pystyvät tuon tien käymään onnistuneesti läpi. Yksi tällaisista menestyjistä oli aikoinaan Martti Vainio, joka oli koko ikänsä tottunut liikkumaan mutta vasta parikymppisenä aloitti tiensä kohti maailman huippua. En ota kantaa tapahtumiin hänen huonoina päivinään mutta mieleeni on lähtemättömästi jäänyt hänen kertomansa ikävistä harjoituksista. Hänen mukaansa ikävintä oli se kun syksyn pitkillä hitailla lenkeillä ei enää neljän tunnin kohdalla pimeydeltä nähnyt kuinka paljon satoi. Tässä ehkä yksi ohjenuora nykyisille urheilijoille omiin harjoituksiinsa tilanteen mukaan sopeutettuna ja hyväksyen sen että vain oma panostus voi johtaa tuloksiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti